Living Heart

Coaching, Trainingen en Workshops

Weekendworkshop Vlaanderen

2-3 juni 2018 / introductieavond op vrijdag 1 juni

Thema: kritiek en (zelf)vergeving

Soms kan kritiek van anderen hard aankomen. Kritiek kan ons van slag brengen, boos of verdrietig maken, een machteloos gevoel geven of wraakgevoelens oproepen. Niet goed verwerkte kritiek kan ook maken dat we ons gelijk proberen te halen – bij anderen, bij familie, collega’s of bij vrienden. Of we blijven maar herkauwen hoe we de situatie hadden moeten vermijden, of wat we beter hadden kunnen doen of zeggen, waardoor de ander geen aanleiding tot kritiek had kunnen hebben.
Vaak blijven we ook met de kritiek in onze maag zitten, en blijven we de ander wantrouwend benaderen. Hoe kon hij of zij zoiets van ons denken? We doen toch zo ons best? We gedragen ons aardig, we denken altijd mee, we leven altijd mee – hoe kan de ander dan zoiets zeggen?

Van de andere kant zijn we zelf ook wel eens kritisch naar anderen toe. We vinden dat de ander het niet goed doet, of we vinden dat we het zelf beter doen. Op zo’n moment krijgen we last van tunnelvisie. We zien niet meer wat de ander goed doet, we zien alleen nog wat hij of zij fout doet in onze ogen. Daardoor zijn we niet in staat om balans te vinden richting de ander.

Waar we dit weekend mee aan de slag gaan, is de vraag: hoe kan ik kritiek ontvangen zonder in de verdediging te gaan, of zonder me aangevallen of schuldig te voelen? En hoe kan ik bij anderen op stressvolle momenten het hele plaatje blijven zien, en niet alleen de dingen die me storen? Hoe kan ik met de ander in verbinding blijven, terwijl ik hem of haar feedback geef? En hoe kan ik de verantwoordelijkheid leren dragen voor mijn eigen reactie op kritiek?

We gaan leren hoe we kritiek kunnen zien als iets anders dan een obstakel – als iets dat we niet koste wat het kost moeten zien te vermijden, bijvoorbeeld door nog beter ons best te doen – maar als iets dat ons in verbinding kan brengen met delen van onszelf die we meestal liever verborgen houden.

Daarnaast gaan we bezig met vergeving: van onszelf, voor hoe we met de stress van de kritiek zijn omgegaan, en voor hoe we ander hebben behandeld toen hij of zij kritiek op ons uitte – en met vergeving van de ander, voor alle fouten en tekortkomingen die we in hem of haar menen te zien.

Soms denken we dat de ander, als we niet duidelijk tonen wat ons niet bevalt of wat we niet goed vinden, over ons heen zal lopen. Het is vaak deze angst die maakt dat we onze kritiek hard of vol emotie uiten. In deze workshop gaan we zien dat er een andere manier is – een manier die blijft uitgaan van verbondenheid.

Zoals Byron Katie zegt in het boek Ik heb je liefde nodig, is het waar?:
“Als je echt vrij wilt zijn, is kritiek van anderen een geschenk. Als je je gekwetst voelt door kritiek, als je ook maar de geringste neiging voelt om jezelf te verdedigen, is er iets aan jezelf waar je niet van houdt en wat je niet accepteert. Dat is precies het deel van jezelf dat je wilt verbergen. Je wilt bemind en begrepen worden, maar niet wat dat deel betreft. En zoals we hebben gezien, creëer je afstand van jezelf en van anderen als je iets verbergt.
Wat anderen ook over je zeggen, als het je stress oplevert dan ben jij op dat moment degene die lijdt. Stress is een teken dat het tijd is om je eigen denken te onderzoeken. Als je eenmaal weet hoe je naar kritiek moet luisteren en als je de waarde ervan eenmaal inziet, als je geen energie meer steekt in de zoektocht naar goedkeuring kun je kritiek omarmen en als een geschenk beschouwen, in plaats van als iets dat je moet afkeuren of waartegen je je moet verdedigen.”

Praktische informatie

1-3 juni 2018
Vrijdag 1 juni (optioneel): 20.00- 21.30
Inloopavond in The Work van Katie Byron, open voor iedereen. Beperkt aantal plaatsen, vooraf inschrijven

Zaterdag 2 juni (officiële start van de workshop):
9.30: ontvangst met thee
10.00- 13.00: The Work
13.00: lunch ( vegan/macro en bio)
14.30 – 17.00: The Work

Zondag 3 juni
9.00- 12.00: The Work
12.00: lunch ( vegan/macro en bio)
13.30 – 16.30: The Work

Er is mogelijkheid tot diner en eventueel een ontspannende avondactiviteit: oefenen onder elkaar, of een stille wandeling in het bos.

Kosten
• 220 euro: de 2-daagse workshop (de macro/bio lunch inbegrepen)
• 185 euro wanneer je gebruik maakt van de vroegboek-korting (betaal voor 1 mei 2018)
• Extra diner op zaterdag (macro/bio): + 12 euro
• Inloopavond op vrijdag: 5 euro, gratis voor wie het weekend volgt.

Info en Inschrijvingen: click ‘contact’ op de website van De Internationale Shiatsu School, www.issshiatsu.be
Of bel hen op donderdag of vrijdag tijdens kantooruren: tel: + 32 3 309 17 02.
Tijdschema:

Locatie
Eco- Dojo, Oude Baan 104 te 2390 Westmalle, België

Overnachten
Er is de mogelijkheid tot overnachting in de kleinschalige vrouwenslaapzaal (5 plaatsen)

Je kunt ook zelf een kamer boeken:

  • Bed and Breakfast NOODRUST: www.noodrust.be : zeer mooie kamers, op 20 min wandelen of 5 min met de auto
  • Hotel ‘De Heidebloem’ op 4 km www.deheidebloem.net
  • Jeugdherberg “Gagelhof” Zoersel op 4 km www.jeugdherbergen.be zoersel@vjh.be
  • Hotel ‘De Statie’ in Brecht: www.destatiebrecht.be . Locatie: het Station Noorderkempen in Brecht
  • Hotel: d’Eerstelingh. Info op: www.eerstelingh.be op 6 km
  • In de buurt in een gastenkamer: slechts enkele kamers. Neem contact op via de website: www.issshiatsu.be
    Kosten 30 à 40 euro per nacht.