Living Heart

Coaching, Trainingen en Workshops

Aafke S. Heuvink

Aafke Heuvink In The Work heb ik een instrument gevonden dat op een zachtaardige maar resolute manier door alle stressvolle gemoedstoestanden en oud littekenweefsel heen snijdt. Elke gedachte over mezelf of de mensen om me heen die niet honderd procent liefdevol is wijst me de weg naar innerlijke helderheid, waardoor mijn hart zich zo wagenwijd opent dat alles erin wordt opgenomen.

Wanneer ik The Work doe krijg ik vaak het gevoel dat ik het niet zelf ben die The Work doet, maar dat er een macht aan het werk is die rustig en geduldig wacht tot ik klaar ben om de onvoorwaardelijke liefde en stilte te ontdekken die onder elke vorm van lijden verborgen liggen.

In mijn jeugd leed ik aan een zware depressie, die langer dan tien jaar heeft geduurd. Omdat ik zoiets pijnlijks nooit meer wilde meemaken, besloot ik al vroeg dat ik niets en niemand kon vertrouwen en dat ik mijn leven rigoreus in eigen hand moest nemen. Ik was altijd bezig om mijn omstandigheden te modelleren en naar mijn hand te zetten. Mezelf verbeteren was ook een doorlopend project: als ik perfect was, dacht ik, zou iedereen onvoorwaardelijk van me houden, ikzelf incluis. Hoewel mijn leven er aan de buitenkant goed en soms geweldig uitzag, kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik in een mentale gevangenis leefde. Op allerlei manieren (bijvoorbeeld door schrijven, dansen en yoga) probeerde ik mezelf te bevrijden, maar op een of andere manier leken de tralies alleen maar dikker te worden. Ik was mezelf aan het uitputten en ik begon het gevoel te krijgen dat ik voortdurend faalde, wat met een meedogenloze zelfhaat gepaard ging. Toch was er altijd nog, diep in me, het vermoeden dat zich ergens in mij een plek moest bevinden waar pure onschuld huisde, een plek die niet door uiterlijke omstandigheden kon worden aangetast, al leek deze plek steeds verder buiten bereik te raken.

Where there is ruin, there is hope for a treasure. The wound is the place where the light enters you Rumi

Wanneer ik boos op iemand werd, wanneer ik me gefrustreerd of gekwetst voelde of wanneer ik teleurgesteld was over iets wat iemand deed, was ik ervan overtuigd dat ik gelijk had – waarom zou ik anders die gevoelens hebben? Ik deed mijn best om de ander te laten begrijpen waarom ik me boos of gekwetst voelde, zodat hij of zij zich in het vervolg anders ging gedragen. Ik dacht dat ik, als ik maar genoeg mijn best deed, een omgeving kon creëren waarin ik moeiteloos kon functioneren.

Toen ik in 2005 met meditatie begon, ervoer ik een stilte die door niets werd verstoord. Ook was er een vanzelfsprekende, moeiteloze hartverbinding met alles om me heen. Die verbondenheid ging dieper dan alles wat ik ooit had ervaren. De gedachte “Ik moet iets doen om iemand te worden die deugt en om ergens bij te horen” verdween, totdat ik mijn dagelijks leven weer oppakte: op dat moment kregen de oude mechanismen me opnieuw in hun greep.

Wees een licht voor jezelf. Boeddha

Sinds ik met The Work bezig ben, durf ik al mijn stressvolle gedachten te verwelkomen en hoef ik ze niet langer te bestrijden, af te troeven of te overwinnen. De vier vragen en omkeringen zijn zo simpel, maar zo transformerend. Ze laten me zien wie ik ben en wie de ander is. The Work voert me terug naar mijn ware natuur en herstelt de open verbinding tussen hoofd en hart die in de eerste jaren na de geboorte zo vanzelfsprekend aanwezig was – maar nu op een bewuste, blijvende manier. Gelijk willen hebben, het gevoel slachtoffer te zijn of te weten hoe het in de wereld en tussen de mensen zou moeten gaan, maken plaats voor nieuwsgierigheid en een gevoel van dankbaarheid. Ik word een betere luisteraar, ben open naar mezelf en anderen en handel steeds meer vanuit innerlijke helderheid.

Ik ben door Byron Katie in de Verenigde Staten gecertificeerd tot facilitator/begeleider in The Work. Bekijk mijn officiële profiel op www.thework.com en op de Nederlandse website van Byron Katie.

Naast begeleider van The Work ben ik schrijver, BIK-kunstenaar, docente en tolk/vertaalster Arabisch-Nederlands (o.a. voor vluchtelingen uit Irak, Syrië, Libië, Sudan, etc.). Verder vertaal ik romans van Arabische schrijvers en schrijf ik theaterstukken. Ik wil The Work graag delen op individuele basis, met paren, in groepen en in het bedrijfsleven – middels persoonlijke sessies, via Skype of telefonisch – waar ook maar ter wereld.