Living Heart

Coaching, Trainingen en Workshops

Nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van activiteiten van Byron Katie en Living Heart? Wil je ook nog eens gebruik maken van speciale aanbiedingen, zoals extra kortingen op jaartrainingen of workshops?
Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief!
Deze verschijnt twee of drie keer per jaar en wordt je per mail toegestuurd.

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen.

Nieuwsbrief Living Heart
Juni 2015

Byron Katie:

Wanneer ik geloof dat jij moet stoppen met oorlog voeren, voer ik zelf in gedachten oorlog tegen jou.
—Byron Katie

Zoals jullie wellicht weten ben ik, naast mijn prachtige werk als begeleider in de Work van Byron Katie, werkzaam als vertaalster Arabisch-Nederlands.
Verreweg het meeste vertaalwerk doe ik voor vluchtelingen – mensen die berooid en vaak getraumatiseerd naar Nederland komen, vanuit die steeds verder uitdijende kring van oorlogsgebieden. Het lijkt wel alsof op alle plekken in de Arabische wereld waar we ooit vrede wilden brengen (Irak, Libië, Sudan, enzovoorts) oorlogen uitbreken die steeds heftiger en nietsontziende worden.
Natuurlijk houdt me dat erg bezig. Ook begon ik mezelf op een gegeven moment te betrappen op gedachten die verre van vredelievend waren – met name richting IS (Islamitische Staat) en hun wrede praktijken.
Omdat dit me dwars ging zitten en pijn begon te doen, ben ik de oorlog en IS met behulp van de Work gaan onderzoeken. Gedachten die ik bijvoorbeeld heb onderzocht:
“Ik wil dat ze zien dat hun daden onomkeerbaar zijn.” “Ik wil dat ze kinderen hiermee niet infecteren.” “Ze zouden wapens niet op deze manier moeten gebruiken.” “Ze zouden moeten beseffen wat ze teweegbrengen.” “Ze brengen het kwaad terug in de wereld.” “Ze moeten beseffen dat ze een nieuwe generatie vol haat en agressie kweken.” “Ik heb nodig dat ze zich verantwoordelijk opstellen voor het geheel.”
Gaandeweg begon ik me de waarheid van bovenstaande uitspraak van Byron Katie te realiseren: Wanneer ik geloof dat jij moet stoppen met oorlog voeren, voer ik zelf in gedachten oorlog tegen jou.
In gedachten voerde ik een gerechtvaardigde oorlog tegen hen – vond ik. Maar het enige wat ik deed, was mezelf en mijn omgeving infecteren met haat – door de beelden van de onthoofdingen, de beelden van de bommen die, zo hoopte ik, hen voor altijd van de aardbodem zouden laten verdwijnen.
In mijn huis was er maar een persoon die oorlog voerde, en dat was ik. En daar kon ik iets aan doen, en daar kunnen we allemaal iets aan doen – wanneer we eenmaal gaan inzien hoe we, met al onze goede bedoelingen, wensen dat anderen stoppen met oorlog voeren – in het groot of in het klein.
Hoe lang kan ik zoiets blijven wensen? Hoe kan ik daarmee stoppen? Dat is een vraag die werkelijk iets in beweging zet, heb ik gemerkt.
De Work van Byron Katie heeft me op dit gebied inzichten gegeven die ik nooit voor mogelijk had gehouden, en ik kan zien dat er daadwerkelijk iets in mij is veranderd.
Vanuit innerlijke vrede ben ik helder, creatief, liefdevol en intelligent. Dat wens ik voor ons allemaal.

Blog

Ik ben ook van start gegaan met een blog over alles wat ik ontdek tijdens mijn reis door The Work. Er komt zoveel in beweging wanneer je eenmaal met The Work begint, en dat wil ik heel graag delen! Hier vind je link.

Op mijn blog vind je een knop waarmee je een melding kunt krijgen wanneer er een nieuw blog is verschenen. De knop die je daarvoor kunt gebruiken, is een gecombineerde knop voor nieuwsbrief en blogmelding. Krijg je de nieuwsbrief al, dan ontvang je hem uiteraard niet dubbel! Ook kun je beide onafhankelijk van elkaar afmelden.