Living Heart

Coaching, Trainingen en Workshops

The Work

Ken je dat? Dat bepaalde situaties, ontmoetingen of gesprekken blijven nazeuren in je hoofd? Dat je er onrustig van wordt of dat je er slecht van gaat slapen? Dat je ze meeneemt naar je werk, naar huis of naar vrienden? Dat je in kringetjes ronddraait, zonder dat je er helemaal uitkomt?

The Work biedt een eenvoudige, liefdevolle en radicale methode om de basis van de onrust aan te pakken: de stressvolle gedachten die het zicht op de ander en jezelf versluieren.

Wanneer je die gedachten onderzoekt, zul je merken dat er verschillende gevoelens aan verbonden zijn: teleurstelling, irritatie, verdriet, woede, frustratie, wanhoop…. Deze gevoelens staan niet op zichzelf: ze zijn verbonden aan gedachten als: ik kan het nooit goed doen, hij zou niet zo autoritair moeten zijn, zij luistert nooit naar me, ik heb het nodig dat zij er voor me is, ik ben niet goed genoeg, hij zou zich nu eindelijk eens anders moeten gaan gedragen, ik wou dat mijn lichaam er anders uitzag…. The Work gaat ervan uit dat elke vorm van verdriet, boosheid, ergernis, wanhoop en pijn (ook fysieke pijn) zijn oorsprong vindt in gedachten die nog niet op hun waarheidsgehalte zijn onderzocht.

Alles wat ons ergert aan anderen, kan ons ertoe brengen onszelf beter te begrijpen.
Carl Jung

Dit betekent dat, wanneer je een gedachte vanuit een bepaalde situatie onderzoekt, de gedachte vaak ook in andere situaties oplost. Met andere woorden: je hoeft niet elke gedachte te onderzoeken. Juist dat maakt The Work tot zo’n krachtige, radicale methode.

Loving What Is: zuiver van hart en helder van geest
Gedachten zijn geen vijanden, zoals vaak wordt gedacht. Integendeel, ze vormen de sleutel naar innerlijke helderheid en open, geweldloze communicatie van hart tot hart.

You have no need tot travel anywhere – journey within yourself. Enter a mine of rubies and bathe in the splendor of your own light. Rumi

Loving What Is
The Work is altijd en overal inzetbaar. Wanneer je het toepast ga je merken dat je opeens in staat bent om effectief en constructief met moeilijke omstandigheden om te gaan, vanuit de wetenschap dat ze je helpen om te groeien. Ook keuzes maken wordt eenvoudiger. Je gaat zien wie je bent met je gedachten, en hoe anders de werkelijkheid en je relaties er zonder deze gedachten uitzien. Je hart en mind openen zich voor anderen en je leert de ander – misschien wel voor het eerst – kennen zonder de bijbehorende verhalen in je hoofd. Communicatie vindt dan plaats vanuit openheid, en kritiek ontvangen wordt een avontuur: hoe zou de kritiek waar kunnen zijn? Waar kan ik datzelfde oordeel vinden in mezelf? Wat weerhoudt me ervan om authentiek in het leven te staan en op een liefdevolle manier met anderen te communiceren? Welke gedachten maken dat ik “ja” zeg wanneer ik “nee” bedoel?

The Work is geen therapie, maar een vorm van zelfonderzoek, die ook door boeddhisten wordt toegepast. Het is een praktische methode, die in korte tijd te leren valt. The Work is op alle gebieden van het leven inzetbaar: relaties, kinderen, familie, het werk, burn-out, verslavingen, misbruik, of simpelweg (een knagende) ontevredenheid over het leven of je eigen lichaam.

Be alert and present and see that your identity is not from your past story;
who you truly are is the alert presence that is inseparable from the present moment. You are this, which has no name and no form. Eckhart Tolle

Wanneer je dit zelfonderzoek met enige regelmaat uitvoert, gaat het in je systeem zitten en lossen oude mechanismen op. Er ontstaat ruimte en je hart opent zich. Je houding tegenover de omstandigheden verandert en je krijgt begrip voor anderen en jezelf. De gevechten lossen op, waardoor je het leven gaat aanvaarden zoals het is. Dat betekent niet dat je passief of apathisch wordt. Juist wanneer je jezelf niet verliest in gedachten en gevoelens, ben je in staat authentiek op te treden vanuit openheid en begrip, en wordt het contact met de mensen om je heen ontspannen en natuurlijk.

Living Heart biedt workshops en sessies in Amsterdam en op locatie – niet alleen voor individuen maar ook voor psychologen, bedrijven, scholen, jongerencentra, hospices, enzovoorts. Ik heb de opleiding bij Byron Katie in Amerika gevolgd en ben gecertificeerd.
Zie ook mijn pagina op de site van Byron Katie.

Leestips
Byron Katie heeft een aantal boeken gepubliceerd over The Work. De belangrijkste zijn:

Vier vragen die je leven veranderen
Ik heb je liefde nodig, is dat waar?
Onderzoek je denken, verander de wereld
Katie’s Tao: doe niets, laat niets ongedaan
Over gezondheid, ziekte & dood
Over liefde, seks en relaties

Hier vind je een compleet overzicht van Byron Katie’s boeken in het Nederlands